Dezvăluirile fostului secretar american al Apărării despre președintele Barack Obama

Dezvăluirile fostului secretar american al Apărării despre președintele Barack Obama
Publicat: 08/01/2014, 10:37
Actualizat: 31/07/2014, 14:25

Fostul secretar american al Apărării Robert Gates critică vehement modul în care a fost condus războiul din Afganistan de către administrația lui Barack Obama în memoriile sale, afirmând că președintele însuși nu mai credea în propria politică, relatează AFP.

În memoriile sale intitulate „Duty: Memoirs of a Secretary at War”, care vor apărea la 14 ianuarie și din care New York Times și Washington Post au publicat extrase marți, fostul șef al Pentagonului (2006-2011) în timpul președinților George W. Bush și Barack Obama este foarte acid.

El descrie în special o reuniune din martie 2011 în cursul căreia președintele democrat pare să nu mai creadă în strategia pe care o decisese cu 18 luni înainte, trimițând 30.000 de militari suplimentari și își exprimă dubiile cu privire la capacitățile generalului David Petraeus, comandantul forțelor din Afganistan.

„Eram acolo, mi-am spus: președintele nu mare are încredere în comandantul său (militar), nu îl poate suporta pe (președintele afgan Hamid) Karzai, nu crede în propria strategie și nu consideră acest război ca fiind al său. Pentru el este vorba doar despre a se retrage”, scrie Gates, un republican care a acceptat să rămână la conducerea Pentagonului în timpul administrației lui Barack Obama.

El era „sceptic, dacă nu total convins, că (strategia sa) va eșua”, a adăugat el.

Refuzând să intre în polemică, administrația a subliniat că președintele „îi este recunoscător lui Bob Gates pentru munca sa în calitate de secretar al Apărării”.

„Este de notorietate publică faptul că președintele a fost întotdeauna hotărât să ducă la bun sfârșit misiunea de destructurare a Al-Qaida asigurându-se că avem un program clar, care se va încheia în acest an, pentru a pune capăt progresiv războiului”, a subliniat Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitatea națională (NSC) al președinției americane.

În cartea sa, Robert Gates își povestește exasperarea în fața gestionării afacerilor legate de apărare de către Casa Albă, „care a adus micromanagementul și imixtiunea în operațiunile sale la un nou nivel”.

„Deși prea devreme pentru această administrație, suspiciunea și neîncrederea în generali manifestată de oficiali ai Casei Albe, inclusiv președintele și vicepreședintele, au devenit o mare problemă”, regretă el.

Robert Gates este deosebit de dur față de vicepreședintele Joe Biden care, ca și consilierul pentru securitate națională Tom Donilon, susținea trimiterea unui număr mai mic de militari suplimentari în Afganistan.

„El s-a înșelat aproape asupra tuturor deciziilor majore de politică externă și securitate națională din aceste ultime patru decenii”, scrie el referitor la Joe Biden, pe care îl consideră totuși un „bărbat integru”.

„De la rolul său în Balcani pe când era în Senat și până la eforturile sale de a pune capăt războiului în Irak, Joe Biden a fost unul dintre oamenii de stat importanți din epoca sa și a contribuit la progresul leadershipului american în lume”, a replicat Casa Albă, exprimând „dezacordul” lui Obama față de analiza fostului său secretar al Apărării.

Robert Gates își recunoaște greșelile, ca cea privind nerecomandarea unei echipe de comando la Abbottabad (Pakistan), în cele din urmă ordonată de Obama. Americanii credeau, fără să fie siguri, că Osama ben Laden se ascunde acolo.

„A fost una dintre deciziile cele mai curajoase pe care le-am putut vedea vreodată la Casa Albă”, scrie Gates, care și-a servit țara în timpul a opt președinți, sub diverse funcții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×